Made with Xara
Start Fotobloggen Speciella bildspel Solitära bin Tidigare bildspel Kristinas keramik Kristinas keramik bilder
Christers fotoblogg 2018 -spridda noteringar och bilder då och då, minst en gång i månaden, ibland oftare.
Fotoblogg 2017
Januari månad Januari månad 2018 bjöd på omväxlande grön vinter och riktigt vit sådan. Rejäla svängningar, det gick från minusgrader och isgata till plus 8, regn och blåst, snö och is försvann på en dag. Kungsfiskare, utter och havsörn blev fotograferade, några mesar och finkar. Att besöka Vattenriket Naturum i Kristianstad vintertid för att få se utter är alltid lika roligt! Med litet tur får man dessutom se kungsfiskare på nära håll. Klicka på utterbilden för att se den större.
Vår hund Amba och jag var på promenad när jag plötsligt uypptäckte en stor -riktigt stor- fågel på väg över öppningen bland träden. En havsörn ute på spaning. Jag var inte beredd och avståndet var långt, bilderna blev inga höjdare men några hårt beskurna sådana får vara med för att visa den mäktiga fågeln. Här kommer månadens bildspel. Bildspel januari 2018
Fotoblogg 2016
(Klicka på bilden för större format)
Februari månad anlände han, kung Bore. Inte med så mycket snö, bara ett tunt lager i slutet på månaden. Kyla hade han med sig desto mer av. Isveckor blev det, veckor utan dagar med temperatur över noll grader. Nätterna hade flera gånger temperatur runt minus 15, några gånger ännu lägre. Isveckorna innehöll dessutom isvindar. Rejält blåsigt från nord - nordost, sämsta tänkbara för oss här på Linderödsåsens nordsluttning. Vid de “normala” vindriktningarna från sydväst - väst ger åsen lä, nu ven vidrigt vassa vindar in från Kristianstadsslätten och trängde genom märg och ben. Nicke, katten, vägrade gå ut. Måtte mars bli bättrre! Så mycket bilder blev det inte, men här kommer ett dussin för att hålla statistiken uppe.
(Klicka på bilden för större format)
Här kommer månadens bildspel: Bildspel februari 2018
Ett extra-inlägg... Jag är litet förtjust i humlor och bin, inte minst de solitära. Sånt man gillar vill man ju veta mer om, så jag har bland annat skaffat Dave Goulsons böcker “Galen i humlor” och nu senast “Galen i insekter”. Det var slutkapitlet i den som föranledde detta extrainlägg och en ny sida under Solitära bin. Det handlar om neonikotinoider. Ett sorgligt kapitel.
Mars månad fortsatte med vintern som februari levererat. Kalla perioder varvat med tö, och en hel del snö. När jag skriver detta på eftermiddagen första april snöar det utanför fönstret när jag tittar ut. Men vintergäck och krokus står redo under snötäcket, de hann till och med komma igång med blomning i de varmare pauserna månaden bjudit på. Långtidsprognosen utlovar 15 plusgrader om några dagar, måtte det hålla! Det börjar bli hög tid att de första bina och humlorna får komma ut i vårvärmen. Förhoppningsvis utan att drabbas av neonikotinoider... (se förra blogginlägget).
Litet bilder blev det, här kommer månadens bildspel: Bildspel mars 2018
Vill du hjälpa bin och humlor i trädgården? Se upp för sterila växter! Många vill hjälpa bin och humlor genom att plantera lämpliga växter. Inte minst tidiga sådana är till stor nytta, som krokus, snödroppar och sälg. Men se upp när du handlar så att du inte råkar få sterila varianter! De är vackra, men inte till någon nytta alls för skyddslingarna. Här kommer en sida med litet information om sterila växter.
Fotobloggen