Made with Xara
Start Fotobloggen Speciella bildspel Solitära bin Tidigare bildspel Kristinas keramik Kristinas keramik bilder Made with Xara
Christers fotoblogg 2017 -spridda noteringar och bilder då och då, minst en gång i månaden, ibland oftare.
Januari inledde som sig bör det nya året. Nu var det dags för litet vinter, som sedan avlöstes av närapå vårväder. Men det blev inte långvarigt, det kom mer vinter som dessutom bjöd på inversion, det blev dimmigt och rimfrost klädde omgivningarna. Därefter åter mindre vintrigt, men sedan! Mer om det när det blir dags för februaribildspelet. Så mycket januaribilder blev det inte, här kommer i alla fall några. Bildspel januari 2017.
Februari började snöfritt, men det blev det snart ändring på. Tisdagen den 7:e började det snöa på kvällen, och det ordentligt. En “snökanon” parkerade över oss och sprutade nederbörd under flera dagar. Duktigt kallt blev det också! Mycket snö kom det, styvt en halvmeter här hos oss. Rena midvintern alltså, men även den hade ett slut och sista februari plåtade jag snödroppar och vår-iris. Även vintergäck var igång sedan tidigare, och krokus började titta fram. Här kommer litet februari- bilder som visar utvecklingen. Bildspel februari 2017.
Tillbaka på spåret igen! Huvuddatorn i huset behagade krascha, och det har tagit lång tid att få ordning på den igen. Dessutom tillkommer total nyinstallation av Windows och alla program PLUS återställande av bildarkiv från backup. Att köra på den tröga reservdatorn var ingen höjdare...  Datorkrascher är aldrig kul, roligare kan man ha! Men nu börjar det ta sig så smått. Jag hoppar tillfälligt över mars och tar i stället april, maj och juni månad. Återkommer till mars!
Maj månad bjöd i alla fall på litet vår, men inte så mycket som vore önskvärt. Det var mycket litet insekter i farten, gissningsvis har småfåglarna en mycket dålig säsong för barnafödande i år. Bildspel maj 2017.
April kom med yrväder värre än Karlsson i Hemsöborna. Det blev dåligt med vårens fortsättning i april, tvärt om kom vintern på återbesök ett par gånger. Litet bilder blev det trots allt, kommer här.
Juni blev inte heller så bra som man skulle önskat för våra solitära bin här i Skåne-alperna. Och det var fortsatt mycket dåligt med insekter över huvud taget. Stackars småfåglar! Här kommer i malla fall bilder från månaden. Bildspel juni 2017.
Ett besök av dovhjortar på kvällen den 16 juli föranleder ett extra bildspel. Vi bjöds på en fantastisk show på Stor Scenen, dvs våran gräsmatta på norrsidan. Jag råkade titta ut genom fönstret och såg att det rörde sig vid ridån, lövväggen mot den del av tomten som vi lånat ut till hästbete. Men det var inte hästar den här gången, ett par mycket unga dovhjortskalvar gjorde entré på scenen tätt följda av sina mödrar. Ja, det trodde vi först, men det visade sig att kalvarna uppenbarligen är tvillingar, den ena dovhinden visade sig vara högdräktig, födde antagligen senare på natten. I alla fall bjöds vi på en halvtimmes underhållning av högsta klass med allt från makalös livsglädje och lekfullt stångande till fridfulla matpauser. En härlig upplevelse! Det är härligt, livet på landet! Strax före åtta på kvällen i Skåne och dessutom ordentligt mulet, det betyder dåligt ljus. Dåligt ljus betyder längre exponeringstider och lättare att få rörelseoskärpa i bilderna. Därför blev det inga lyckade bilder på de mest spektakulära hoppen kalvarna stod för, och en del bilder här har oskärpa. Men det får man tåla när showen var så fantastisk! Bildspel dovhjortar.
Juli månad kom inte med någon högsommar direkt. Soliga dagar fick vi, liksom många regniga. Det var mycket litet insekter i farten denna månad också. Här hos oss har det varit mycket ont om humlor och vildbin. Tyvärr tycks det vara på samma sätt på många platser i landet, jag har sett flera frågor om detta i facebookgrupper om bin, humlor och andra insekter. Jag har inte sett något blåklocksbi, inte ett enda praktbyxbi. Men  visst har jag kunnat fotografera en del solitära bin trots det. Inte minst fick jag bilder på storsovarbi, och en fin serie på ett citronbi som sitter och blåser bubblor. Lysingbin i arbete inte att förglömma. Och några andra, så bildspel blev det även för juli! Bilden nedan visar ett lysingbi som besöker praktlysingblommor. Apropå bildspel, flash är ju på goda grunder på väg att försvinna helt. Till och med Adobe -som ju en gång tagit fram flash- har gett upp och tagit bort det helt ur Lightroom. Det har gjort det svårare att få till bildspel för webben, de som finns i LR är inte flexibla precis. Men nu har jag införskaffat en plugin från Photographers toolbox som heter LRB Exhibition (om någon blir intresserad), och jag tycker att det funkar bra för bildvisning. Inte helt lätt att sätta sig in i för att göra bildspel, men det behöver ju inte publiken tänka på som väl är, resultatet ser bra ut. Bildspel juli 2017.
Färlövs unga talanger sjöng och spelade när Faerelde Kulturförening med ordförande Bertil Nilsson tillsammans med Zara och Emil Sigfridsson bjöd in till konsert på Torget i Färlöv lördagen 26 augusti. Naturligtvis fick det bli en tur dit med kameran som sällskap.
Augusti månad hjälpte inte till att infria förhoppningarna om högsommar den heller. Det var mycket ont om solitärbin och inte mycket humlor heller. Regn fick vi en hel del, så det kanske inte är så konstigt att det dök upp en blågrön kärrstrit (Cicadella viridis) i gullriset... Ett märkligt kryp! Ett annat märkligt kryp som hamnade på bild var en stekelfluga, en av 20 arter i Sverige och 500 totalt, flugor som försöker öka sina överlevnadschanser genom att se ut som steklar. Och dovhjortarna kommer allt oftare, det är väl äpplen och kastanjer som hägrar nu när hösten närmar sig. Här kommer månadens bildspel.
September månad September månad blev inte någon höjdare varken väder- eller bildmässigt. Ett dussin bilder gick det i alla fall att få ihop till månadens bildspel.
Oktober månad Det blev inte mycket fotograferat under oktober, hälsan hängde inte riktigt med. Vatten fick vi ordentligt påfyllt, grundvattennivån ligger inte under normalt längre, på väg mot högre än normalt. Några bloggbilder blev det i alla fall, jämt skägg med september och alltså dussinet fullt.
November månad fortsatte i den regniga, blöta stilen. Några frostnätter hade vi, men regnet blev det bestående intrycket tillsammans med mörkret. Men det fanns ljusa dagar också, med fina höstfärger. Till och med blommor i början på månaden. Rådjursvisiterna har varit få jämfört med tidigare år, inga har hamnast på bild. Dovhjortarna fortsätter att komma, men oftast när regnrusk eller moln stjäl ljuset. Några hjortbilder har det i alla fall blivit, och fåglar har också hamnat på bild. Naturum Vattenriket har rapporterat om uttrar som visat sig, så den 28 november ställde jag klockan på ringning i svinottan, 06.00. Tio i vaknade jag, tittade ut på regnet och tänkte somna om. Hur det var så kom jag iväg, och det var tur det för det blev en fin förmiddag med t.o.m. solsken. Vid åttatiden flög en kungsfiskare nästan rakt på mig och försvann sedan snabbt. Uttrarna var uppenbarligen lika morgonsömniga som jag, men tio i nio dök en av dem upp -bokstavligen. Jag fick litet bilder, och skickade några till Naturum där man efterlyst bilder för att kunna identifiera individerna som kommer dit. Det visade sig vara honan från “Den stora uttersshowen” 2016 som var där. Tidigare i höst har en unge fotograferats, så en ny generation har tillkommit. Härligt! Novembers sista dag fick vi snö. Dagen före kom några gråsiskor för att käka frön i diverse fröställningar, med snön ökade lockelsen och en hel flock dök upp. Vackra fåglar! Dags för bildspelet! En påminnelse: för att se bildtexter, sätt muspekaren en liten bit in i bilden, t.ex. strax under L i Linnekulla. För tryckskärm, “dutta” snabbt på bilden.
December månad innehöll inte mycket vinterväder den heller. Men mycket mörker och mycket blöta. Det blev den bildfattigaste månad jag haft på många år. Vi hade ganska typisk Skånevinter, med litet frost i all blötan då och då. Det gav goda förhållanden för det fenomen som kallas håris, kanske ska använda bindestreck för säkerhets skull, hår-is alltså. Håris kan man få se när fuktiga murkna grenar och träbitar som legat länge på marken fryser till. Isen växer ut inifrån genom träets porer, och ser ut som någon slags päls.
Fåglar har vi gott om även vintertid, dom kommer gärna till fröutdelningen. Gärdsmygar håller till i utrymmen i husets väggar som dom lyckas ta sig in i, och slipper den värsta kylan. Bildspel december 2017
Fotoblogg sep-dec 2019 Fotoblogg jul-aug 2019 Fotoblogg maj-jun 2019 Fotoblogg mar-apr 2019 Fotoblogg jan-feb 2019 Fotoblogg 2018 Fotoblogg 2017 Fotoblogg 2016 Fotoblogg 2017