Made with Xara
Bihotell
Bihotell - vad är det? Jo, ett enkelt och mycket trevligt sätt att hjälpa solitära bin att hitta bostäder! Solitära bin har olika sätt att ordna bostadsfrågan. Ja, honorna då, det är de som står för bostadsfrågan och uppfödandet av barnaskaran. Många gräver en gång i marken, andra bygger i hål, till exempel tomma vasstrån, en del i hål som de hittar i naturen, som gamla träbitar, stubbar osv. De som gräver en gång i marken brukar gilla nyanlagda uteplatser med sten- eller betongplattor med grus emellan. Om du drabbas av det - låt dem hållas! De är fullständigt ofarliga, det är ett utmärkt bihotell med stenar som värms av solen och håller boet varmt om natten. Och du gör en insats för bevarandet av våra viktiga pollenerare! Ett annat sätt att hjälpa grävande bin med bostäder är att tippa ett lass grus i en solig hörna av tomten. Det blir garanterat uppskattat, och de bjuder på fina uppvisningar av biliv under sommaren. De hålbyggande kan man hjälpa med en samling ihåliga bambupinnar som man hänger i trädgården. Man kan också borra en massa hål i en träkloss och sätta ut. Ta en så tjock träkloss att du kan borra så djupt som borret är långt. Det behöver vara ganska djupa hål för att biet ska kunna använda det. Nedan bild på en variant som jag fixat på vår tomt.
Start Fotobloggen Speciella bildspel Solitära bin Tidigare bildspel Kristinas keramik Kristinas keramik bilder Made with Xara Bildspel solitära bin 2015 Solitära bin Neonikotinoider Sterila växter Bihotell Solitära bin 2015
I ena kanten av tomten ligger en samling gamla lärkkubbar. Jag tog dit borrmaskinen och en borrkassett, efter en stunds jobb fanns det ett stort antal hål i de gamla kubbarna. Hålen har varierande storlek från någon millimeter i diameter till 10mm. Tips om bihotell/biholkar finns på Naturhistoriska riksmuséets hemsida.
I samband med en mindre renovering på huset fick vi även utbyggt slänten på baksidan. Den var tidigare 90 grader och hade en lavad stenmur som var vacker men dessvärre fallfärdig. I stället för att gjuta en betongvägg för att hindra marken från att rasa fick vi hitkört grus av olika slag som byggde på en bit och sedan sluttar nedåt. Det blev populärt bland de solitära bin som gillar att bo i grusgångar! Nu ska vi bara lära oss hur man bäst sköter den sortens bihotell utan att störa gästerna allt för mycket.
I början var det naturligtvis helt öppen grusyta, men den minskade raskt efter hand som växtligheten invaderade. Sand- och gruslevande arter gynnas ju av att det rörs om litet, men hur mycket och när ska det ske, undrar vi.
Bihotell