Blommor i träd och buskar,

det har vi ju gott om nu när våren (sommaren säger meteorologerna) äntligen har kommit. I går kunde jag inte låta bli att fördjupa mig i berberisbuskens blommor. Det gällde att vara försiktig, busken står i sluttning och med rygg och ben som inte är riktigt att lita på är det lätt hänt att studierna blir väl närgångna. Berberisbuskar med sina många, många, långa, långa taggar står ju inte överst på listan över sådant man skulle kunna tänka sig att ramla huvudstupa in i. Ett par gånger var jag nära att gunga till när jag betraktade blomstren genom kameran med makroobjektiv men det slutade väl. Ett par häggar fick också sina blommor plåtade, en av dem bjöd dessutom på en vårpigg nyckelpiga.

När jag stod och betraktade torkan i en rabatt kom en märklig insekt flygande. Den var mycket långsträckt och flög vingligt och sakta. Den satte sig på en järnpinne, och eftersom jag hade makro på kameran fotograferade jag den för att kunna artbestämma. Med kameran som ögonförstärkare såg jag direkt att det inte var en insekt, utan två. Ett par, i full färd med att fixa förökning. Långhorning av något slag, jag letar efter artnamn.

Redigering: Nej, inte långhorning (det borde jag ha sett!) utan en knäppare av något slag. Jag fick hjälp i Facebookgruppen ”Vilken insekt?” Det finns kolossalt många arter, så artbestämning får anstå.

Länk till bildspel: 2024-05-05_blommor_insekter

 

Det här inlägget postades i Blommor, Insekter, Natur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.