Högsommarväder har vi nu!

Sol och varmt varenda dag, i morgon lovar (hotar?) meteorologen med 30 grader i skuggan. Förhoppningsvis är det inte inledningen på en ny ”2018-sommar” eller ännu värre. Det behövs regn, men 0,6mm totalt torsdag – fredag är ju inte till någon större nytta. På söndag utlovas 10 mm på 12 timmar. F-n tro´t sa ju Relling.

Vi har mandelblom i gräsmattan, eller ängen snarare nu. Mandelblomman har inneboende, två vivlar har varsin etta i blommorna. Jag läste att det finns 60 000 arter vivlar, varav 500 i Sverige. Nästan avskräckande för att börja söka… stryk nästan, förresten. Vivlar är ju skalbaggar, just nu har vi nästan invasion av en annan skalbagge i hagtornen. Gräsgrön guldbagge har vimlat bland hagtornsblommorna. Nu blåser blommorna sönder och skalbaggarna bort, det har lugnat sig. Hagtornssandbin fanns det också flera i hagtornen, och en hane av vialsandbi.

I början av bildspelet finns majgökbi. Gökbin har fått namn efter fågeln gök, precis som den lägger gökbina sina ägg i andras bon. Larven lever som boparasit hos sandbin som hagtornssandbi, gyllensandbi, trädgårdssandbi. Vi har en vit midsommarblomsterplanta som blommar, finns i bildspelet så klart liksom blå jungfruslända som visade sig i går för första gången här. En tilltufsad amiralfjäril avslutar.

Länk till bildspelet: 2024-05-23 Högsommarväder

Hagtornssandbi på hagtornsblomma.

Teveronika blommar fint i gräsmattan.

 

Det här inlägget postades i Natur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.