I väntan på Godot

sitter vi inte, men väl i väntan på något, nå ´gott som regn och åska. Ett område närmade sig snett uppåt från Simrishamnstrakten, men verkar ha lagt av. I stället ökar molnigheten här, och precis när jag skriver detta kommer de första regnstänken. Vi får se hur det utvecklar sig. Vår katt Nicke är en riktig sommarkatt, i likhet med husse avskyr han vinter men älskar sommar. Det blir mycket sommarspaning i grönskan när han nu kan vara ute så mycket han vill och komma och gå som det passar, balkongdörren står ju öppen och på grund av suterängbygget kommer han lätt in.

Den blomstertid har redan kommit även om skolavslutningarna inte hunnit göra det än, det blommar över allt. Aklejor har vi flera på tomten och runt om. Den blå aklejan är den ursprungliga, det finns många odlade varianter. Akleja kan även kallas akvileja. Smörblomma, smultron och sommargyllen finns med i bildspelet, mandelblom tillsammans med aurorafjäril har också kommit med. Aurorafjärlshanen har framträdande orangea fläckar på framvingarna, som syns även när vingarna är hopfällda. Hos båda könen är bakvingarnas undersidor grönmarmorerade.

Ett av våra äppelträd har lutat i många år, mer och mer år från år. Vi har länge undrat hur länge det skulle stå, sista tunga blötsnön i våras fick det att lägga sig. Inte till ro, det blommar för fullt och verkar må bra. En gröngöling kom i går och rotade efter insekter i roten. Det blev några bilder till bildspelet. Blå jungfruslända var vanlig här till för några år sedan, i år verkar de komma igen. En synnerligen långbent fluga i äppelträdet finns också med, kan det vara en långbensfluga? Jag har ställt frågan i Facebookgruppen Tvåvingarnas liv (Diptera).

En humla som inte är en humla utan en fluga har också kommit med, Humlelik pälsblomfluga (Criorhina ranunculi). När djur efterliknar andra farligare djur utseendemässigt kallas det mimikry. När de gör det kan de ju hoppas att fienderna går på bluffen och inte käkar upp dem ;-). En variant av Daggkåpa, glatt daggkåpa Alchemilla glabra, växer i gräsmattan/ängen. Det gör även maskrosor. ”Jag lät alla mina maskrosor finnas, trots att de kallas ogräs och bör rotas ut” sjöng Carl-Anton. De bör inte alls rotas ut, de är en enorm hjälp för våra pollinerare att klara livhanken. Visst finns det gränser för hur många man vill ha på tomten, jag brukar låta dem stå till strax innan de går i frö och då klippa ned dem. Även om till och med maskrosbollarna är riktigt vackra 🙂

Länk till bildspelet: 2024-05-26 i väntan

Den ser helt klart ut som en humla vid en snabb blick.

Synnerligen långa ben har den.

Aklejor kallas även akvileja.

Det här inlägget postades i Blommor, Insekter, Natur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.