Specialare med humlelika dagsvärmare!

I går funderade jag på att göra ett bildspel med bara humlelika dagsvärmare, och det går ju inte att avhålla sig från det när man fått ihop en större samling bilder på dem. De är litet speciella, för tankarna till kolibrier. De små fjärilarna far ivrigt omkring och söker nektar i blommorna på vår paradisbuske. Vingslagen är så snabba att man aldrig ser vingarna, en av bilderna i bildspelet är tagen med 1/2000 sekund, ändå är vingarna oskarpa på grund av rörelseoskärpa.

De rör sig snabbt mellan blommorna, och tankningen av nektar brukar ta någon tiondels sekund, ännu snabbare om blomman visar sig vara tömd på godsaken. Det är en utmaning att hänga med i svängarna med kameran, men med träning går det hyfsat. Tyvärr tar krabaterna ingen som helst hänsyn till fotografens önskemål om långsam posering vid vacker blomma med ren och fin bakgrund. Tvärt om, de verkar försöka ställa till det så mycket som möjligt för paparazzon! Många bilder blir det, och ibland någon bra…

Här kommer en laddning ur årets bildskörd av humlesvärmare (hittills) och avslutning med en dam som verkligen har sting om det behövs.

Länk till bildspelet: 2024-06-16 Humlesvärmarspecial

Humlelik dagsvärmare Hemaris fuciformis

Humlelik dagsvärmare Hemaris fuciformis

Det här inlägget postades i Natur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.