Vi ska gå och hälsa på de många små,

”Det e någe visst me de” sjöng Åke Grönberg och Eskil Dalenius i ”Luffaren och Rasmus”. Olle Adolfsson sjöng om okända djur i visan han och Beppe Wolgers gjorde, ”Många är långa och svåra att fånga, andra syns inte men finns ändå” -om man tittar efter noga finns dom trots allt! Ja, visst finns dom, men oftast ser man dom inte bland all växtlighet. Alla blombaggar är lätta att missa, fjärilar ser man lättare men ofta har dom bråttom. Flugsnapparna jagar i lövverken efter mat till ungarna och sätter sig sällan så att man kan studera dom. Grävlingen kommer gärna om natten, och då syns den inte så bra.

Hängbensteklar heter så för att deras ben hänger ned när de flyger. De håller gärna till inne i växtligheten och det är lätt att missa dom. En (Anomaloninae sp) finns med i bildspelet, den får inget artnamn och inget svenskt namn eftersom jag inte lyckats leta fram information. En annan kufisk figur är bladstekeln Tenthredo campestris,svenskt namn saknas. Solitärbin är riktiga gullungar jämfört med rovflugor, båda sorterna finns med i bildspelet. Väggsidenbin hämtar bara pollen på korgblommiga växter, stämmer bra med prästkrage. Småsovarbinas hanar har små krokar i änden som de använder för att kroka upp sig inne i blåklockor. Är de två eller flera så hänger dom i baren och skryter om dagens erövringar. Rovflugan är inte vacker, och det kan man inte påstå om stekelflugan heller. I jämförelse är blombockarna skönheter, inte minst den lilla ängsblombocken.

Även blommor kan vara små och lätta att missa. Grässtjärnblommorna bildar en riktig stjärnhimmel i gräsmattan om man ser efter, och tittar man noga på blomman är den mycket vacker. Det är mycket som man lätt missar när man bara sveper förbi utan att ha uppmärksamheten påkopplad. Och det är ju synd, så sakta ned ibland och titta noga på alla de små. Gör som Rasmus och Oskar i ”Luffaren och Rasmus”, sjung:

” Tänk, vad härligt det är att gå och hälsa på hos de många små, som man sällan får se men som ändå är me´, ja de ä någe visst me de!

Härligt är det och roligt är det och himla intressant dessutom! Jag lyckas inte hitta ursprungliga, klassiska inspelningen från 1955 med Åke Grönberg och Eskil Dalenius ,så håll till godo med den här: Frida (ABBA) – De’ e’ någe’ visst me’ de’ (1971) (youtube.com)

Förresten, vill ni ha texten så finns den längst ned i dagens inlägg, under bilderna och bildspelslänken. Jag fick skivan, en 78-varvare, som liten påg på femtiotalet. Den låten och baksidan ”Jag drömde i natt att jag hade en katt” spelades flitigt på radiogrammofonen. Skivan var garanterat inte repfri efter ett tag, men det gjorde ingenting på den tiden 🙂

Länk till bildspelet: 2024-07-01 De många små

Hängbenstekel Anomaloninae sp.
Svenskt namn saknas.

Bladstekel, Tenthredo campestris. Svenskt namn saknas.

 

Text ”De e någe visst me de”:

Vi har en liten sommarväg som går både upp och ner och

solen, som lyser då och då, och sen har vi inget

mer. Vi är ju ute för att se om Fredrikssons har det

gott! ”Vem ä de?” Jo, det är den lilla myran som har

byggt så många vackra slott! Tänk, vad härligt det är att

gå och hälsa på hos de många små, som man

sällan får se men som ändå är me´, ja de ä någe

visst me de! Tänk, vad härligt det är att gå och hälsa

på hos de många små. ´, ja de ä någe visst. Ja de

ä någe visst ´, ja de ä någe visst me de!

 

Och löven viftar ”Hej på dej” och vi luffar bara kring.

Och bakom en backes högsta krön så väntar alltid någonting.

Vi är ju ute för att se hur Nicklasson mår i kväll.

”Vem ä de?”

Jo, det är den lilla nyckelpigan, som alltid är så rar och snäll!

 

Refr: Tänk vad härligt…

 

Vi vandrar på en sommaräng, men du ser väl bara grönt,

Men tolv miljoner grässtrån vajar här och tycker det är skönt.

Vi är ju ute för att se hur Sommarssons flicka mår.

”Vem ä de?”

Jo, det är det lilla strået som har gråtit ända sen i går.

 

Refr: Tänk vad härligt…

 

Det här inlägget postades i Natur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.